1992 'חמשת הגדולות' – חַיוֹת הבַּר – בולים – קניה

מעטפת היום הראשון – בולים – קניה:
WILDLIFE – THE BIG FIVE STAMPS

WILDLIFE – THE BIG FIVE STAMPS

Big 5 – חמשת הגדולות
WILDLIFE – THE BIG FIVE STAMPS
פרטים טכניים

תאריך פרסום: 8 במאי 1992

מעצבת: גב' דבורה בוצ'מן מניירובי

הדפסה: M / S המדפיס הלאומי והאריזה של הרארה, זימבבואה

תהליך: ליתוגרפיה

נייר: לא מסומן במים

פורמט: אנכי

מידות:  27.94מ"מ  x  45.44 מ"מ

סט: 50 לגיליון  בחלוניות של 25

ערכים: 3Ksh,8Ksh,10Ksh,11Ksh,14Ksh

המדיניות של (KWS) – שירות חיות הבר בקניה,  היא לשמור על חיות הבר ועל בית הגידול שלהן, כמשאב  לאומי ובינלאומי בכל צורה.  קניה ידועה בזכות זנים רבים של חיות בר. שטחים נרחבים הוקצו לגנים לאומיים, שמורות טבע ומקלטים כדי להגן על בעלי חיים אלה.

חיות הבר שמכונות: “חמשת החיות הגדולות" הן גאוותה של קניה והן מעודדים את התיירות במדינה. חמשת החיות הן: קרנף, תאו, נמר, אריה ופיל.

LEOPARD (CHUI) 3 Khs הנמר

הנמר הוא אחד החתולים הגדולים. השם ליאופרד מופיע כבר ביוונית עתיקה pardos. המילה מתייחסת לציד וללכידת חיות פרא, ומבחינה פונטית पाण्डर ( פאנד-ארה ) פירושו צהוב חיוור, לבנבן או לבן. הנמר המוקדם ביותר שידוע הוא מאובן שנחפר באירופה ומתוארך מהפלייסטוקן, לפני  600,000 שנים.

הנמר הוא יצור חמקני וניתן לראותו רק לאיתים רחוקות באור יום. בעל כתמים שמזכירים שושנות בצבע שחור ופרוותו מוסווית היטב. הוא דומה במראהו ליגואר אך בעל מבנה קטן וקל יותר. גופו ארוך וחזק, רגליו קצרות, וזנבו הארוך מקנים לו מראה 'נמוך ומשופע' בהשוואה לאריה או לצ'יטה. בעל יכולת ריצה במהירויות של עד 58 ק"מ לשעה (36 קמ"ש). הנמר מצטיין ביכולתו להסתגל למגוון בתי גידול. הוא עשוי לשהות חלק ניכר מהיום במערות או בשכיבה על ענפי העצים בסוואנה. הנמר נבדל בהתנהגות ציד אופורטוניסטית.

הוא ניזון מטרף שפני סלע ובבונים עד לאנטילופות ולזברות. ניתן למצוא את הנמר כמעט בכל מקום בו יש מחסה, טרף וגישה למים. הנמר עדיין מצוי בסמוך למרכזים עירוניים באזורים רבים באפריקה ונצפה באופן קבוע בפאתי ניירובי. אולם הנמרים מצויים כיום בסכנת הכחדה. הם ניצודים באופן בלתי חוקי, וחלקי גופם מוברחים בסחר חיות הבר לצרכים רפואיים ולקישוט.

LION (SIMBA) 8 Ksh האריה

האריה הוא הגדול ביותר בין החתולאיים האפריקאים. חתולים בעלי צבע זהוב חולי למעט הזכרים שעשויים להיות כהים יותר או אפילו שחורים.  האריה  (הידוע בכינויו מלך הג'ונגל) ישן במשך שני שלישים מהיום, פעילות הצייד של האריות מתרחשת כל שלושה או ארבעה ימים, ובדרך כלל בשעות הבוקר המוקדמות.

האריה אינו תלוי באספקת מים וישתה כשהמים זמינים.  הצייד מתרחש בטריטוריות מוגדרות היטב אך זכרים בודדים נודדים ועשויים להופיע במגוון אזורים ובתי גידול. האריה נצפה ברוב חלקי הפארקים: אמבוסלי, מארה, סרנגטי ווירונגה.

ELEPHANT (NDOVU) 10 Ksh הפיל האפריקאי

הפיל האפריקאי הוא בעל החיים היבשתי הגדול ביותר ושוקל עד שש טון. הוא גדול בהרבה מהפיל האסייתי. בעל אוזניים רחבות, ראש שטוח יותר, חטים גדולים יותר וחדק המסתיים במעין שתי אצבעות. המאפיין החיצוני הבולט ביותר שלהם הוא החדק הגמיש שהינו התארכות גדולה של האף. חטי הענק הללו שמאפיינים את הפילים במזרח אפריקה נעלמו בגלל ציד השנהב. כן ניתן לראות ירידה הדרגתית בגודל ובמשקל של הפילים בגלל ירי סלקטיבי לספורט וצייד השנהב.

העדרים מורכבים בדרך כלל מנקבות וצעירים וזכרים שמשמשים רק לריבוי. לעיתים בעת בצורת קשה העדרים גדולים בהרבה ומונים עד כמה מאות. הפילים חברותיים מאוד, הם יכולים להיות מאוד קולניים ולהפיק מגוון צלילים לצרכי קומוניקציה. הצלילים השונים נועדים לזיהוי, לשמירה על קשר או כאזעקה בעת סכנה. המדאיג ביותר הוא צליל חצוצרה חזק וגבוה שנשמע כאשר החיה מיואשת, מפוחדת ובעמדה של תקיפה לצורך הגנה. הם בעלי חוש ראייה ריח ושמיעה מפותחים מאוד. הפילים הם בעלי חיים סובלניים, אך הם בלתי צפויים. העדרים מצויים כל הזמן בתנועה, בעיקר בלילה ובהתאם לצריכת המזון שלהם. הפילים שותים כמויות עצומות של מים מדי יום. חלק ניכר מזמנם מושקע באכילה בעיקר עלים, זרדים, שורשים ופירות.  עדרי פילים גדולים ניתן לראות בשמורות הטבע: אמבוסלי, אגם מניארה, סלוס ולוונגה.

חמשת החיות הגדולות -בולי חיות הבר - קניה 1992
BUFFALO (NYATI) 11 Ksh התאו

התאו הוא בעל חיים גדול  שצבעו אפור פחם. הוא דמוי פרה ושייך למשפחת אנטילופות. יש לו קרניים רחבות ומעוקלות, אוזניו בולטות ותלויות נמוך על פניו. צבע הנקבה והגורים אדמדם וקרניהם קטנות יותר ומשקלם 750 ק"ג.  הם נעים בעדרים של חמישים עד מאה בעלי חיים. הזכר הבוגר הופך לבודד יותר. התאו זקוק למים והם פעילים ביום ובלילה. התאו נמצא ברוב בתי הגידול באפריקה. הם נחים במהלך היום בצל עצי יערות או לצד עשביית הביצה.

BLACK RHINO (KIFARU) Sha 14 Ksh הקרנף

(שם מדעי: Rhinocerotidae) הקרנף משתייך למשפחת מפריטי הפרסה. משפחת הקרנפים מתאפיינת בגודלם העצום. הם מגיעים למשקל של טון אחד. המשפחה כוללת עתה חמישה מינים בלבד. תפוצתם היא באפריקה ובדרום-מזרח אסיה. המאפיין הבולט של הקרנף הינה הקרן הגדולה שממוקמת מעל לאף, היא מורכבת מהחלבון קרטין ללא עצם. הקרן משמשת ככלי לאיתור המזון: צמחים ומינרלים החבויים מתחת לאדמה וכן לתקיפה ולשמירה על הצאצאים. קרנף ניזון בשעות הבוקר המוקדמות ובדמדומים, את שארית היום מקדישים למנוחה בצל העצים. הם עוברים מרחק של כ 5.5 קילומטרים ממקום המראה למקורות המים.  

הקרנף מצטיין בעור עבה שמורכב משכבות קולוגן במבנה סריגי ועוביו סנטימטר עד סנטימטר וחצי. שמיעתם של הקרנפים חדה למדי, וכן חוש הריח, אולם הם בעלי חוש הראייה חלש. הם חזקים, אגרסיביים, תוקפנים וגורמים למקרי מוות רבים – בעיקר ליד צאצאיהם.  מרבית הקרנפים מגיעים לגיל של 50 שנים ואף יותר.

בקנייה מצויים שני זנים: השחור, ורחב-השפה, המכונה "לבן". הנפוץ ביותר הוא הקרנף השחור. הוא קטן ופחות מגושם מהקרנף הלבן שמצטיין בשפה רחבה. אין לו גיבנת בצווארו וכמעט נטול שיער. הקרנפיים מצויים במצב של הכחדה למרות הניסיון להגן עליהם. הם ניצודים בעיקר בשל סחר בקרניהם המשמשים לייצור תרופות ולנוי.

בקרנפים שחורים ניתן לצפות בפארקים הלאומיים: מארה, אמבוסלי וניירובי, אך הם מעטים.

הקרנף הלבן הזכר האחרון הומת בשנת 2018 מאחר והיה חולה וסבל מאד. שתי הנקבות שנותרו אינן מאפשרות את המשך הזן. משפחתנו בקרה בשמורה בה שהה הקרנף כשהוא מלווה בחיילים או שוטרים אשר שמרו עליו כשהם מחומשים. רוני הבת שהייתה ממש קטנה אף רכבה עליו. אני מקווה שאמצא את הצילום.

בית הדפוס הלאומי בזימבבואה איליו נשלחו הבולים להדפסה ניסה לשפר אותם והשתיל שכבה של צבעוניות כחלחלה אשר הבליטה את השמיים מאחורי החיות אך מאידך גרם להחוורתן, ובמקום שיבלטו וינסו לצאת מהפורמט, הן שקועות והצבעים בהם בוצע הציור טושטשו. לנמר נוספה בבית הדפוס גם שכבה אדמדמה שגרמה לרקע לקבל צבע סגלגל ושונה מיתר הבולים שיצרו כסדרה אחדות במקום ובזמן, ודמות הנמר נבלעת ומשוטחת  – חבל.   

אורן ורוני על שערי הפרק הלאומי של ניירובי המעוטרים בקרנפים